Ingrid van der Poel – Zuiddorpe

“Ik kom hier alleen doorheen als ik de hand van Jezus pak en niet alleen blijf ploeteren. Negatieve gedachten vervangen door de waarheid uit de Bijbel: ik ben geliefd en waardevol.”

Als klein kind kon ik niet zonder mijn moeder, en voelde me erg onveilig zonder haar. Ik groeide op als een gevoelig, verlegen en onopvallend meisje. We gingen met het gezin naar de pinkstergemeente en ik heb me laten dopen op 12-jarige leeftijd. In de pubertijd ontdekte ik de make-updoos en wist daarmee de aandacht van mannen naar me toe te trekken. Ik kreeg een vaste relatie met een jongen die wat ouder was en had een enorme angst om hem kwijt te raken. Wat hij wilde werd hoofdzaak in mijn leven en ik maakte mezelf wijs dat God niet bestond. Deze relatie duurde vijf jaar lang, vijf jaar afhankelijk van hem, vijf jaar over mijn grenzen laten gaan, verkeerde keuzes gemaakt en God uit mijn leven gebannen.

Ik kon het alleen uitmaken omdat er een volwassen man op mijn pad kwam die mij echt lief scheen te hebben en respect toonde. Ik ruilde mijn jeugdvriend, van de ene op de andere dag  in voor deze man. Later zag ik de hand van God hierin die mij echt beschermd heeft voor hele foute stappen die ik in diezelfde week wilde maken. Het had mijn dood kunnen zijn. De relatie met deze volwassen man liep al vlug af, waardoor ik op de zolder van het ouderlijk huis terecht kwam. Ik was totaal mezelf kwijt en wist niet wie ik was. Ik sliep niet, kon me niet concentreren op een boek of tv en zat in een zware depressie.

Via een huisvriend van mijn ouders kon ik na een tijdje aan de slag in een winkel en pakte een studie op. Ik was doodongelukkig en deed dingen die niet bij me paste. Ook was ik al mijn spulletjes kwijt van vroeger. Nog steeds op zolder tussen de dozen begon ik te lezen. Een christelijk boek over het werk van “Jeugd Met Een Opdracht” in Amsterdam. Mijn moeder zei mij in die dagen dat ik het las, zonder dat ze dat wist: “Ingrid, het wordt tijd dat je op je knieën gaat.” Het was een indringende zin, ik hoor het nog, en zal het nooit vergeten. Er ging wat tijd overheen, maar ik wist het, ik had Jezus nodig, zijn vergeving. Zou Hij me terug willen, ik knielde voor Hem, vroeg vergeving, nodigde Hem uit in mijn hart en ik werd opnieuw geboren. Ik was weer terug bij de Vader.

Mijn moeder had geen woord van mij nodig, ze zag het op mijn gezicht, ik was binnengegaan in het koninkrijk van God!!!  Ze vertelde mij dat ze pas gedroomd had van een geboorte, nieuw leven en dat was ik! Eén van mijn eerste gebeden was: oh Heer, geef me toch een man, ik voel me zo alleen. Ik was niet sterk genoeg om alleen te blijven. En inderdaad, twee maanden later leerde ik mijn huidige man kennen waar ik nu nog steeds mee getrouwd ben.

Maar dit is niet the happy end. Het was genade. Ik moest volwassen worden en moest afrekenen met ongeduld, trots, en mocht leren mijn grenzen te stellen. Ik moest mezelf leren kennen, liefhebben, en nog zoveel wijze lessen leren.

Nu onze drie prachtige kinderen wat groter zijn en ik wat meer tijd heb, leidt God mij om naar mezelf te kijken. Nu ben ik aan de beurt. En het is nog een heftige tijd, erg confronterend.

Ik kom hier alleen doorheen als ik de hand van Jezus pak en niet alleen blijf ploeteren. Negatieve gedachten vervangen door de waarheid uit de Bijbel: ik ben geliefd en waardevol. Ik heb in mijn jeugd verkeerde keuzes gemaakt, daarna wilde ik krampachtig gelukkig worden door maar een voorbeeldig gezin te hebben.

Ik weet uit ervaring dat als je keuzes maakt die niet in de wil van God zijn en dat als je manipuleert vanuit zoveel liefdetekort, je de deur openzet voor demonen in je leven. Geesten van angst, depressie, afwijzing en controle nemen het over en je voelt je niet vrij. Nu weet ik, deze dingen zijn niet van God, ik ben in staat om ze weg te sturen in Jezus naam, en me te bekeren. Ik ben op weg om vrij te zijn en mezelf te worden zoals God mij bedoeld heeft, Hij zal me nooit verlaten en maakt af wat Hij begonnen is. Hij is zo goed en zo trouw, er is niemand zoals Hij, Hij is liefde!  Er is hoop en genade, een zorgende Vader, iedere dag opnieuw.